Halottak napjától virágvasárnapig

Írta: Siposhegyi Péter

Dráma egy felvonásban / 100 perc


Egy nő, három férfi, huszonkét év. Dráma egy felvonásban. Világégéstől világégésig.  Az elszakítástól a visszacsatolásig. Történik Szabadkán, a kisebbségi lét első két évtizedében. Korábbi nagysikerű előadásunkat felújítottuk  és ismét játsszuk, megújult szereposztásban.

A megtörtént eseményekre és egy szabadkai magyar polgár naplójára támaszkodó darab a maga nemében egyedülálló. Trianonról, a Délvidék szerb bekebelezéséről, majd 1941-es felszabadításáról szól. Életszerű és -szagú mestermunka, amely megmutatja erényeinket és esendőségünket, nemzeti karakterünk napos és árnyékos oldalát egyaránt. A címválasztás nem véletlen: 1918 őszén, halottak napján vonultak be a szerb megszállók Kosztolányi városába, majd 1941 tavaszának virágvasárnapján tértek vissza a honvédek – egyszerre zokogó és nevető, táncoló, ujjongó szabadkai polgárok ezreitől köszöntve.
 
SZEREPOSZTÁS

Írta: Siposhegyi Péter
Dramaturg és rendező: Andrási Attila

Szereplők:
Szemerédi Bernadett
Csizmadia Gergely
Kálló Béla Jászai Mari-díjas
Széplaky Géza

Zene: Barabás Zoltán – Vecsei László
 
ELŐADÁSOK

Jelenleg nem játsszuk sehol ezt az előadásunkat.


“Az ilyen témájú darabok, előadások fájóan hiányoznak a magyar színházakból, mi minderről eddig pisszenni sem mertünk a színpadon. A kamaraszínház Trianon tragédiáját, annak következményeit mélyíti, az állami elnyomást taglalja, ahogyan megírták, nyíltan szokatlan nyíltsággal. Én a sok vihart, züllést átélt öreg színházi róka halkan megjegyzem, hogy végre egy előadás, amely szörnyű dúlást vitt véghez lelkünkben.”

(Hét Nap: Barácius Zoltán)
© 2015 Udvari Kamaraszínház. Minden jog fenntartva! Adatvédelmi nyilatkozat. Designed and created by Adamic