Színházi világnap – március 27.

Egészen különleges akciót tervez a Színházi világnapon a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház.

Március 27-én a világ valamennyi országában, mindazok, akik előzetesen regisztrálnak a színdarab megtekintésére, ingyenesen megtekinthetik a MÁTYÁS ÉS JANUS című előadást az Udvari Kamaraszínház előadásában.

MÁTYÁS ÉS JANUS

Pozsgai Zsolt múltidéző darabját 2019 szeptemberében mutatta be először a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház, a Pozsonyi úti Alemplom felújított színpadán. Magyarország, 1472. Mátyás király rég látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Árulások sorozata. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja, és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt – szövetkeznek ellene, és egy lengyel gyereket kívánnak a trónra ültetni. A király döbbenten áll két, addig leghűségesebb emberének árulása előtt. MIÉRT? Nyomozni kezd, miközben üldöznie kell Janus Pannoniust, az akkor már püspök költőt, és egy képzeletbeli postakocsi állomáson éri utol, ahol megtörténik a szenvedélyes vita. Az árulás, a felkelés oka kiderül….s ez óriási meglepetés Mátyásnak….és a nézőnek.

ÁRULÁS ÉS MEGBOCSÁTÁS (egy kis háttér)

Vitéz János elfogása és gyámság alá helyezése után a király első dolga, hogy Pécsre utazzon, személyesen találkozzon egykori barátjával, pártfogoltjával, Janus Pannoniussal és maga járjon utána a valódi okoknak. Mire Mátyás megérkezik, Janus már újabb menekülés során Medvevárott öngyilkosságot követ el. Az uralkodó az úton átélt találkozások hatására megbocsátja az árulást. A drámának két alapvető síkja van. Az egyik fő vonal Mátyás érkezése. Az úti állomások, melyek során sok mindenkivel találkozik. Így: indulása, amikor Vitéz János érseket gyámság alá helyezi, és ezzel kivívja a főpap átkát. Az elhatározás, hogy elindul Pécsre. Találkozása út közben Kázmér lengyel herceggel, akit az összeesküvők helyette hívtak volna a magyar trónra. Kázmér Litvánia felé menekül Pécsről, Janustól, Mátyás emberei fogják el, és vezetik a király elé Dunaföldvár várában, itt találkozik tehát Mátyás a helyére kiszemelt herceggel. A találkozás után Mátyás elengedi a herceget, aki megismerve ellenfele valódi nagyságát és természetét, önként lemond a további követelésekről. összeesküvést szőtt a király ellen, ő afféle megtért „Kentként” követi az uralkodót. A másik fő szál a pécsi püspökség, a bazilika, a püspöki szállás, ahol Janus először nagy önbizalommal, látszólag lelkiekben felvértezve várja a királyt, és családjával, ágyasával és másokkal való jeleneteiben egyre inkább szembesül a veszéllyel. És azzal, mit tett ő valójában azzal, hogy Mátyás ellen fordult, és megtagadta korábbi hitét és elkötelezettségét. Összeveszik szinte mindenkivel, ágyasát, aki szembefordul vele, eltaszítja magától, húgát, aki viszont szeretné megérteni őt, vérig sérti és megalázza. Még anyja, Borbála is ellene fordul. Az első pécsi jelenetben még egy magabiztos Janus Pannoniusszal van dolgunk, aki a második felvonás második felére egy önmagát marcangoló, lelkében beteg ember válik – és amikor ez a két szál egybefut, és Mátyás megérkezik Pécsre, a találkozásukon már Janus számára minden eldőlt. Hiába Mátyás minden szava, bocsánat, meggyőzése – Janus önmagának nem tud megbocsátani. És a püspök önmaga részére legszégyenletesebb halálnemet választja.

Regisztráljon INGYENESEN!

A regisztrációt követően azonnal átirányítjuk az előadáshoz. Amennyiben később szeretné megtekinteni az előadást hagyja megnyitva az oldalt, vagy mentse le!

GDPR

További előadásaink listája

Online előadásaink

  • Azonnali megtekintés 72 órán keresztül - Mátyás és Janus
  • Azonnali megtekintés 72 órán keresztül - Kié ez az ország?
  • Azonnali megtekintés 72 órán keresztül - Fehér Szarvas
  • Április 11. - Mátyás és Janus (az előadást 3 napon keresztül tekintheti meg, legfeljebb 3 alkalommal)
  • Április 13. - Fehér Szarvas (az előadást 3 napon keresztül tekintheti meg, legfeljebb 3 alkalommal)
  • Április 16. - Mátyás és Janus (az előadást 3 napon keresztül tekintheti meg, legfeljebb 3 alkalommal)
  • Április 21. - Mátyás és Janus (az előadást 3 napon keresztül tekintheti meg, legfeljebb 3 alkalommal)
  • Április 23. - Kié ez az ország? (az előadást 3 napon keresztül tekintheti meg, legfeljebb 3 alkalommal)
  • Április 26. - Mátyás és Janus (az előadást 3 napon keresztül tekintheti meg, legfeljebb 3 alkalommal)

Tovább a jegyvásárlásra

Kövessen minket!

Kapcsolat

NÉDÓ OLGA kulturális vezető
[email protected], tel.: + 36 70 905-7393

MÁRTON ZOLTÁN színházi titkár
[email protected], tel.: + 36 30 954-8664

Udvari Kamaraszínház titkárság
[email protected]

Budapesti játszóhelyünk: ALTEMPLOM (Pozsonyi út 58.)

Jegyvásárlás

 

MÁTYÁS ÉS JANUSKIÉ EZ AZ ORSZÁG? és a FEHÉR SZARVAS c. előadásunkat ONLINE is megtekintheti!

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy azonnali tájékoztatást kapjon a további előadásainkról!

Sikeresen feliratkozott a hírlevelünkre!