A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a magyar irodalom és kultúra veszteségeire is emlékezünk

Szerző: | ápr 16, 2021 | Hírek, Nyitólap slider | 0 hozzászólás

„Ki itt nyugtalankodik csendesen
Író volt és elköltözött az élők sorába.
Halt 36 évig, élt egy pár napot,
Nem gondolkozott és nem álmodott
És ha kinevették: azt hitte, hogy kacagtatott.
Most itt fekszik e nehéz
Temetői lant alatt,
Zöld koponyáján kiüt a csíra.
És azt álmodja, hogy él.
Béke hangjaira”

Olvashatjuk a Rejtő (született Reich) Jenő tollából kissé talán szokatlan hangvételű Sír (a) felirat című versben 1942-ből. Ekkor már tudta, hogy pestiesen szólva nem babra megy a játék. Nem sokkal később, hivatalosan 1943. január elsején el is tűnt a szovjet fronton, Jevdokovó közelében végzett munkaszolgálata közben, melyre zsidó származása miatt vezényelték súlyos betegen, egy Spirmann Gusztáv nevű nyilas feljelentésének és az „Egyedül vagyunk” című nyilas lap leleplező cikkének „köszönhetően”. Arról azonban még e napon sem szabad megfeledkeznünk, hogy Rejtő, a mai napig egyik legnépszerűbb magyar író és színpadi szerző művei a Horthy korban mind életében, mind halálát követően zavartalanul megjelenhettek, ám a hozzá hasonlóan zsidó Rákosi rémuralma alatt indexen volt. Hogy miért, az külön tanulmányt érdemelne. Mi magyarok ma is szeretjük őt, és műveivel együtt a miénknek tartjuk.

Rejtő más nagy zsidó származású, ám magyar tudatú és anyanyelvű íróinkhoz, például a budapesti Radnóti (Glatter) Miklóshoz és a Gyulafehérváron született Karácsony Benőhöz (eredeti nevén Klärmann Bernát) hasonlóan egy szörnyű korszak áldozata. Radnóti ugyancsak munkaszolgálatosként egy halálmenet áldozata lett a Győr melletti Abda határában 1944 novemberében, a Kolozsvárról elhurcolt Karácsony azonban egészen Auschwitzig jutott, és ott fejezte be földi pályafutását. Műveikben – melyek nélkül a magyar irodalom és kultúra sokkal szegényebb volna – azonban örökké velünk élnek, és a mai napon, azaz a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a többi zsidó áldozattal együtt rájuk is emlékezünk.

Kékesi Raymund

 

Legfrissebb híreink

Nédó Olga a life.hu kérdéseire válaszolt

Nédó Olga a life.hu kérdéseire válaszolt

Színházunk kulturális vezetője számos szakmai sikert és magas elismerést gyűjtött be eddigi karrierje során. Jelenlegi küldetésének a komolyzene népszerűsítését tartja, különösen a fiatalok körében. Olvassa el a teljes cikket és...

 

ÚJRA NYITVA!

Ismét kitárjuk kapuinkat kedves Nézőink és a személyes kulturális élményre vágyó honfitársaink előtt!

Május 29-től a tőlünk már megszokott, magas színvonalú, élő előadásokkal várjuk Önöket az ország különböző pontjain.

 

Iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy azonnali tájékoztatást kapjon a további előadásainkról!

Sikeresen feliratkozott a hírlevelünkre!