fbpx

A világ és a vége

Soron következő előadásaink:

  • szeptember 20. 19:00 – Altemplom
  • szeptember 24. 18:00 – Körösnagyharsány / Déryné Program /
  • október 18. 19:00 – Altemplom
  • november 23. 19:00 – Altemplom

Hivatalos előzetes

Wass Albert Jönnek! és az Adjátok vissza a hegyeimet! c. kisregényeiből írt A világ és a vége c. előadás már szerepelt sok évvel ezelőtt az Udvari Kamaraszínház repertoárján, de most ismét elérkezett az idő, hogy új formában, új színművészekkel kerüljön a nagyérdemű elé.

Drámai-zenés formában, új hangzásvilággal dolgozzuk fel a témát, ahol a zenének és az énekszónak legalább olyan fontos szerepe lesz, mint a kimondott szónak és a mozdulatoknak.

A cselekmény a két világégés között játszódik, Erdély elvesztéséről szól, arról a ma is képtelen és szinte elképzelhetetlen helyzetről, amikor este nyugovóra tér az ember Magyarországon, reggel pedig Romániában ébred, anélkül, hogy egy tapodtat is mozdult volna jobbra vagy balra. Adott egy világ, amelybe beletartoztunk, minden rezdülésünkkel, idegszálunkkal kötődtünk hozzá, biztos igazodási pont volt, és egyszer csak eltűnik a föld a talpunk alól.
Hogyan lehet ezt feldolgozni lelkileg? Mi, akkor még nem élt magyarok, de szívünkben, genetikánkban hordozva ezt a traumát, hogyan tudjuk kezelni, hogyan tudunk közelíteni hozzá több mint száz év távlatából, és hogyan tudjuk enyhíteni, felmutatva utódainknak megoldásokat, akár a humor, az irónia eszközeivel is. Wass Albert veretes magyar nyelvezete keveredik Andrási Attila Jászai Mari-díjas író-rendező ízig-vérig modern stílusával.

Az előadás időtartama: 1 óra 30 perc szünet nélkül

Szereplők

Julika – Orbán Borbála
Teofána – Tóth Zsuzsi
Ion Vadim Sepulescu, Szép János Vilmos – Csizmadia Gergely/Molnár Zoltán
Tiszt – Dóczy Péter
Durdukás Jeremiás – Illés Dániel
Péter – Pál Péter

Zene: Farkas Gábor és Pál Péter
Koreográfus: Pethő Kincső Nóra
Rendezőasszisztens: Ficsor Eszter
Dramaturg: Szigeti Réka
Wass Albert Jönnek! és Adjátok vissza a hegyeimet! c. regényei nyomán színpadra alkalmazta és rendezte: Andrási Attila Jászai Mari-díjas

Előadások és jegyvásárlás

Soron következő előadásaink:

  • szeptember 20. 19:00 – Altemplom
  • szeptember 24. 18:00 – Körösnagyharsány / Déryné Program /
  • október 18. 19:00 – Altemplom
  • november 23. 19:00 – Altemplom

Legfrissebb híreink