A nemzet csalogánya

Csomor Csilla színművésznek a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó Édes Rózám! című estje után az elsöprő erejű asszony, a magyar nyelvű zenés színház páratlan alakja, a „nemzet csalogánya”, Blaha Lujza pályaíve keltette fel figyelmét. Ezzel az előadással is azt a célt támogatja, hogy elfeledett színészóriásaink emlékét megőrizzük az utókornak, valamint különös fontosságot adjunk szép magyar nyelvünknek.

A korabeli sajtó szerint valamennyi népszínműben Blaha Lujza volt a királyné parasztruhában, azaz egyszerűségében is páratlan tehetséggel bírt. De honnan indult az operett, opera, népszínmű, dráma koronázatlan királynője, a kis „dalos Lujzácska”? Ki volt az a kislány, aki alig 16 évesen ment férjhez a 37 éves Blaha János karmesterhez? Hogyan szerződtette Őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz, hogy végigjátssza a népszínmű-irodalom jelentős szerepeit?

Az előadás kezdetén Blaha Lujza, a „Nemzet csalogánya”, színpadi sikerei csúcsán az öltözőjében szembesül köznapi, polgári mivoltával: újabb felszólító levél, oda a gödöllői ház! Elismeréseinek fokmérője sohasem a pénz volt. Kacskaringós életútja az általa játszott népszínművek betétdalaival színesedik. Dramaturgiailag olyan dalok vannak beleillesztve az előadásba, amiket valaha Blaha Lujza énekelt.

Blaha János - dalos útjának kezdeti egyengetője - halála után számos szerelmi viszony szereplője lesz, de örök szerelme idős koráig a színpad marad. Hiába házasságok és gyerekek, élete végéig hű marad áldott küldetéséhez.

Az előadás nem a lineáris életutat követi, csapong szeretők és szerepek között, széles amplitúdón mozog az értelem és az érzelmek világában. Teszi mindezt a kor nagyasszonyának kiváló elemzőképességén keresztül. Emlékiratok, naplók és levelezések segítségével kutatták fel az alkotók az érdekes részleteket Blaha Lujza életéből.

A legnagyobb kihívás ennél a produkciónál az, hogy Csomor Csilla túllép a monodráma műfajiságán, a közönség könnyed formában nyer bepillantást a zenés színpad jeles képviselőjének életébe. Verebes István rendező ezt így fogalmazta meg: „Csomor Csilla az egykori emblematikus színésznő életének és pályaképének mozzanatait a maga személyes vallomásaként szerkesztette és jeleníti is meg, mindezt teszi tanulságokkal teli meghökkentően és nagyon szórakoztatóan.”

Szereplők

Rendezte: Bezerédi Zoltán

Díszlet-jelmez: Árva Nóra

Zongorán kísér: Darvas Ferenc/Darvas Kristóf

Ez az előadás jelenleg nincs műsorra tűzve. 

Legfrissebb híreink

Ingyenes ősz az Udvari Kamaraszínháznál!

Ingyenes ősz az Udvari Kamaraszínháznál!

Tisztelt Nézőink! Hamarosan itt van Mindszent és Magvető hónapja, október, és közeledik már Szent András hava is, november. Színházunk a jelenlegi nehéz időkben is nyitva tartja kapuit, sőt, hogy ne szakadjon meg a művészeink és nézőink közötti kapcsolat, az ősz...